Wanneer een offerte opdracht wordt, kan het calculatiebestand een andere naam gegeven worden en kunnen de lengtes gecorrigeerd worden en kan een zaaglijst uitgeprint worden. Alle materialen uit dezelfde materiaalgroep worden op de zaaglijst bij elkaar gezet. Het aantal benodigde handelslengtes wordt met het standaardprogramma echter niet berekend, voor een bedrijf dat daar aan rekent is de optie Zaagoptimalisering leverbaar.

Er zijn twee opties leverbaar:

CAD-uitvoerbestanden inlezen

Dit bespaart typewerk wanneer de stuklijst van een werktekening van een tekenprogramma ingelezen moet worden. Het moet een tekenprogramma zijn dat een tekstbestandje (txt) of Excel-bestandje uit kan voeren met de stuklijst. Zo’n bestandje met een stuklijst kan ook als Email-bijlage van een tekenbureau afkomstig zijn. HS Calculatie met de optie “CAD-uitvoerbestanden inlezen” leest het vervolgens in.

Zaagoptimalisering

Als de stuklijst van een werktekening in het calculatiebestand staat, wordt met de optie Zaagoptimalisering berekend welke afmetingen van handelslengtes hiervoor het beste besteld kunnen worden en hoeveel ervan. Eerst wordt eventueel uit verschillende lengtes voorraadstukken gekozen. De optie Zaagoptimalisering doet dit voor u in een fractie van de tijd van het handmatig berekenen.
– Er zijn max. 15 verschillende handelslengtes in te stellen per productgroep (bijv. HEA, IPE, strippen enz.), wat ruim voldoende is.
– Er zijn ook nog 15 handelslengtes per individueel materiaal in te stellen (bijv. hoekprofiel 50x50x5 enz.).
– En er zijn voorraadstukken in te voeren met verschillende lengtes, hieruit wordt eerst gekozen.
– Verschillende regels (posities) met hetzelfde materiaal en dezelfde lengte: het aantal wordt opgeteld en de individuele pos. aanduiding blijft op de berekening zichtbaar.
Een berekening van een stuklijst houdt met bovenstaande punten rekening en ook met een zaagsnede.

Voor de onderstaande berekening zijn de handelslengtes van balkstaal IPE ingesteld op 12050, 13050, 14050 en 15050 mm. en het hoekprofiel op alleen 6020 mm.  en de zaagsnede op 5 mm. Het is een voorbeeldberekening, in werkelijkheid wordt een handelslengte eerst haaks gezaagd en wordt daardoor minder lang. Het volgende materiaal is ingevoerd:Zaagopt_invoer

zaagopt3