HS Calculatie 7.8 t.o.v. de oude 5.7

Hieronder vindt u een opsomming van de belangrijkste wijzigingen en toevoegingen waar de bedrijven met een onderhoudscontract al gebruik van maken. Van vijf nieuwe toevoegingen kunt u demonstratievideo’s zien, bij Demo hierboven. Wanneer u het aanschaft kan het direct geleverd worden en u krijgt er hulp bij als het nodig is. Eerder gemaakte calculaties en artikelbestanden zijn nog gewoon in te lezen. Noteer de kortingen en behandelingskosten en bestandslocaties, want de oude versie moet wel eerst verwijderd worden.

14 oktober 2020: Hillebrand Software heeft een nieuw bedrijfslogo, het is een artistieke weergave van een computerchip:

Er is voor een nieuw en moderner pictogram gekozen, o.a. op het bureaublad:

Na het opstarten komt het nieuwe uiterlijk t.o.v. versie 5.7. Er wordt een nieuw kleurenschema gebruikt (het oude kan ook nog gekozen worden) en er zijn onderdelen aangepast om het onder Windows beter te laten functioneren. Er zijn nieuwe functies bijgekomen in HS Calculatie, de laatste is:

  • 05-09-2020: Er is een video van deel vier van de lasprijsberekening geplaatst, zie Demo hierboven. Het betreft vooralsnog de prijs berekenen van de lengte van alle hoeklassen met keelhoogte a van de (bestek)tekening, ook van een ingelezen (bestek)tekening. Het berekenen van stuiklassen van buizen en platen komt nog.

Een andere nieuwe functie is dat er nu in één keer materiaal uit de calculatie gewijzigd kan worden, bijvoorbeeld enkele balken na een offerte van een staalleverancier:

De lettergrootte van de invoervelden is verkleind en daardoor wordt het beter getoond op een volledig beeldscherm. Er worden dan ook vier regels met materiaal extra getoond.

HS Calculatie wordt nu per gebruiker op een computer geïnstalleerd, dat is van belang voor in een netwerk. Opstarten als Administrator hoeft niet meer.

Bij het tonen van een berekening kan deze verschoven worden van boven naar beneden (scrollen). Ook kan dan een volledige berekening gekopieerd worden in plaats van in onderdelen.

Er kunnen Tekla materiaallijsten en zaaglijsten ingelezen worden, dat zijn tekstbestanden met .xsr extensie. Hiervan is een video gemaakt. Voorheen heette dit “CAD-uitvoerbestanden inlezen”. Het is verbeterd en hernoemd naar Werktekeningen inlezen (CAD).

Materiaalinvoer: Naast het invoeren met een materiaalcode en met de knop naast het invoervak, kan nu ook een materiaalkeuzelijst aangemaakt worden van het materiaal dat op de tekening voorkomt. Als deze eerst wordt aangemaakt kan eruit gekozen worden.

Als bestektekeningen als pdf-bestand aangeleverd worden en met (bijvoorbeeld) het gratis PDF-XChange Editor ingelezen worden, dan kan een gemeten lengte automatisch overgezet worden. Er is een video van gemaakt.

Wat “Opties” waren zijn nu “Voorkeursinstellingen” en deze zijn beter georganiseerd:

De handleiding is uitgebreid en er is een index toegevoegd.

De eerste regel kan verwijderd worden als er meerdere regels zijn.

Als bij Kwaliteit per ongeluk iets ingevoerd wordt, kan met de knop Esc ontsnapt worden.

Het inlezen van een eerder gemaakte calculatie en het wijzigen van een regel materiaal e.d. gaat nu supersnel.

HS Calculatie is nu voorzien van een eigen certificaat – wat door Microsoft gewenst is – waardoor het duidelijk is dat de software van Hillebrand Software afkomstig is.

Er wordt een ander installatieprogramma gebruikt en dat gebruikt ook het eigen certificaat.